Lappean suvannon
lohensoutuvinkit

VAAPUISTA JA VARUSTEISTA

Lohi, joka asettuu suvantoon, alkaa mukautua vallitsevaan ympäristöön. Mereltä tuleva kirkas nousulohi alkaa tummua ja mitä lähemmäksi kutua mennään löytyy kojamosta myös punaista ja oranssia väriä. Näillä väreillä ja vaiheilla on merkityksensä vaappujen väriin.

Niinpä joelle lähtiessä on tärkeää valita ajankohtaan sopiva lohiuistin. Pääsääntönä voidaan pitää, että alkukesään ja kylmään veteen sopivat räikeämmät värit, kuten punainen, keltainen ja vihreä pääväreinä ja niiden kyytipojaksi voi laittaa rajattomasti värejä oman mieltymyksen mukaan. Loppukesän lämpimään veteen sekä asentolohen pyyntiin suositellaan hillitympiä värejä, eli kuparin eri sävyt, punainen ja musta vallitsevina väreinä. Kyseiset värithän löytyvät luonnosta, joten se auttaa vaappuja sulautumaan vallitsevaan ympäristöön ja sääoloihin. Kuparisävyiset vaaput katoavat lämpimään, humuspitoiseen veteen hyvin ja ovat sen vuoksi monen lohimiehen suosiossa ottivaappuina.   

Päivittäisessä lohestuksessa vaapun valinnassa on myös hyvä ottaa huomioon missä ja milloin soutaa. Esimerkiksi auringon paistaessa rantaveteen tulee erivärisiä heijastuksia, (mm. lehtivihreä), jolloin kannattaa satsata vihertävään vaappuun. Jos joen pohjassa kasvaa tummaa kasvillisuutta, on tummasävyinen vaappu paras valinta. Tämmöistä ”hienosäätöä” vaapujen värien valinnassa voi jatkaa rajattomasti ja kokemuksen kautta löytyvät parhaat väriyhdistelmät kullekin kelille.

Kun vaapun värit ovat kohdallaan, säädetään sen uinti. Usean vaapunvalmistajan kotelossa lukee, että vaappu on koeuitettu, mutta se ei tarkoita että vaappu olisi valmis lohestukseen. Vaapun uinnissa on tärkeintä, että se ui suorassa eikä pyri menemään kyljelleen. Vaapun kylkeämistä voi oikaista vääntämällä nokkalenkkiä oikealle tai vasemmalle (kylkeämisen puolelle). Uinnin voimakkuutta voidaan säätää vääntämällä nokkalenkkiä ylös tai alas. Ylöspäin väännettäessä uinti rauhoittuu ja alaspäin väännettäessä uintiliike tehostuu. Säätämisessä puhutaan todella pienistä muutoksista, eli juuri silmin havaittava muutos nokkalenkkiin vaikuttaa jo paljon vaapun uintiin. Myös soutupaikan virran voimakkuus vaikuttaa vaapun säätöön, ja esimerkiksi suvannolla kova uinti toimii, mutta ei välttämättä kovassa virrassa. Tärkeää on myös muistaa soutaa venettä, silloin vaappu ui niin kuin on tarkoitettukin, eikä kellu.

Muista lohestukseen soveltuvista välineistä voidaan mainita, että keloista hyrräkela on paras valinta perinteiseen lohen uisteluun. Vavan voi valita itselle mieleisen. Lyhyempi vapa (240 cm) toimii venehommissa paremmin. Lisäksi veneeseen tarvitaan nostokoukku, joka on toimiva soutuveneessä, kunhan on kestävä. Haavia emme suosittele pieneen soutuveneeseen.

Jarrujen säädöstä saa sopivan, kun vetää siimasta kunnes vapa taipuu ensin ja vasta sitten jarru antaa myöten. Löysällä jarrulla pärjää, mutta liian tiukan kanssa tulee ongelmia.

KALASTUKSESTA

Nyt olet varusteiden puolesta valmis joelle ja seuraavaksi puetaan asialliset pelastuspukineet päälle. Ennen joelle menoa täytyy vielä ottaa selvää ajoreiteistä ja soutualueesta. Näistä saat lisätietoa henkilökunnalta ja toisilta kalastajilta.

Kun olet selvinnyt asiallisesti joelle ja lähtöpaikalle, lasketaan siimat. Suositeltavat siimamitat, kun käytetään viittä vapaa, ovat: keskivapa 15 m, sivuvavat 12 m ja 11 m, lähivavat 8 m ja 7 m. Pelti toimii paremmin lyhyessä siimassa, joten se kannattaa sijoittaa lähivapoihin.

Hyrräkelojen siimaohjurin liike laidasta laitaan on yleensä 4 m tai 5 m. Näin ohjurin seuraaminen helpottaa siimojen mittaamista.

Lohen tarttuessa vaappuun, souda hetken voimakkaasti ja sen jälkeen kelaa nopeasti muut vavat pois pyynnistä. Yksin ollessa joutuu välillä soutamaan siimasotkujen välttämiseksi. Kahdestaan kalastettaessa toinen voi soutaa koko ajan kunnes lohivapa on miehellä kädessä. Sen jälkeen soudun voi lopettaa ja tarvittaessa soudetaan vain kiviä väistäessä ym. Anna veneen valua alavirran puolelle, lohi väsyy ylävirrasta nopeammin. Älä säädä mekaanista jarrua väsytyksen aikana, vaan kontrolloi sitä peukalolla. Kun lohi kylkeää ja olet koukannut lohen selkäpuolelta, saat sen nostettua veneeseen. Älä laske lohta heti veneen pohjalle vaan pidä ilmassa ja nuiji päähän kunnes lohi ei enää liiku.

Emme voi taata saalista, mutta uskomme, että ohjeita noudattamalla koet kalareissullasi ikimuistoisen lohen väsytyksen.

Halutessasi voit myös varata oppaan soutamaan joella kanssasi, jotta pääset vielä paremmin perille lohestuksen salaisuuksiin.

 

Kireitä siimoja toivottaa LappeanLohen henkilökunta.
Ylläs    Original Lapland       Pallas-Ylläs      Lapland - The North of Finland      Lapland Above Ordinary     Laatutonni         
Sivustolla käytetään evästeitä, joilla mahdollistetaan sivuston kaikkien toimintojen toimivuus. Hyväksytkö evästeiden käytön?